اولویت های پژوهشی

اولویت های پژوهشی مرکز تحقیقات تغذیه به این شرح است:

1- بررسي ميزان سطح آگاهي تغذيه اي: بررسي سطح آگاهي در خصوص مباحث مربوط به رژيم هاي غذايي، مباحث مربوط به بهداشت مواد غذايي و نقش مشاوره تغذيه در پيشگيري و درمان بيماري ها
2- بررسي ميزان عملكرد صحيح تغذيه اي: ميزان رعايت صحيح رژيم هاي خاص، ميزان پايبندي به اصول تغذيه اي در هنگام آماده سازي غذا، ميزان رعايت بهداشت مواد غذايي و ميزان مراجعه به مشاورين تغذيه در هنگام ضرورت
3- بررسي موانع عدم رعايت تغذيه مناسب: موانع عدم پايبندي به رژيم هاي خاص هر فرد، موانع عدم تهيه و آماده سازي غذاي سالم
4- بررسي ميزان دسترسي به اطلاعات تغذيه اي صحيح، مشاوره تغذيه و مقدمات لازم جهت رعايت تغذيه سالم (از جمله مواد اوليه سالم و با ارزش غذايي، مواد غذايي سالم از لحاظ شيميايي، ميكروبي و صنعتي، فروشگاه هاي ارائه كننده مواد غذايي سالم و...)
5- مطالعات اپيدميولوژيكي جهت برآورد تعداد افراد نيازمند به مشاوره هاي تغذيه (از طريق بررسي ميزان شيوع بيماري هاي مزمن قلبي_عروقي، كليوي، ديابت، كبد چرب... و همچنين ميزان شيوع اختلالت رشد، چاقي، لاغري، اضافه وزن و ساير مشكلات مربوط به تغذيه)
6- بررسي سطح آگاهي كادر بهداشت و درمان (بهورزان، بهداشتياران، پرستاران، پزشكان و...) در مورد اطلاعات تغذيه اي صحيح و همچنين ضرورت ارجاع افراد داراي مشكلات تغذيه اي به متخصصين تغذيه
7- بررسي ارتباط بين الگوي تغذيه اي با بيماري ها: بيماري هاي مزمن، بيماري هاي اتوايميون و...
8- بررسي نقش تغذيه در پيشگيري و درمان بيماري هاي مختلف (ديابت، بيماري هاي كليوي، بيماري هاي قلبي-عروقي...)
9- بررسي مباحث روان شناسي تاثير گذار در رژيم درماني
10- طرح هاي پژوهشي جهت شناخت ريز مغذي ها و فاكتور هاي تغذيه اي تاثير گذار بر سلامتي
11- طرح هاي پژوهشي جهت شناخت و تحليل تعيين كننده هاي امنيت غذايي و سلامت تغذيه
12- ارزيابي وضعيت امنيت غذايي و سلامت تغذيه جامعه و بررسي روش هاي مداخله در جهت بهبود آن
13- طرح هاي پژوهشي جهت شناخت و تحليل تعيين كننده هاي طراحي و توليد مواد غذايي ايمن و با كيفيت
14- طرح هاي پژوهشي مرتبط با ارزيابي مواد غذايي توليدي از لحاظ ايمني، كيفيت و ارزش غذايي و همچنين بررسي روش هاي مداخله در جهت افزيش بهره وري در زنجيره غذايي با بهره گيري از تكنيك هاي به روز و مناسب فناوري
15- بررسي نيازهاي تغذيه اي خاص مردم كشور ايران با توجه به شرايط اقليمي، ژنتيك، قوميت و ساير عوامل تاثيرگذار
16- بررسي تركيبات خاص مواد غذايي در ايران
17- مروري بر انواع غذاهاي بومي مناطق مختلف جهت دسترسي مشاورين تغذيه به منبعي معتبر براي بهبود مشاوره هاي تغذيه
18- بررسي عادات غذايي، الگوهاي غذايي و HEI (healthy eating index) در گروه هاي مختلف (كودكان، مادران، ورزشكاران، و...)
19- بررسي راهكارهاي ايجاد همكاري واحدهاي مختلف (تيم درمان، صنعت، فروشگاه ها، مشاورين تغذيه...)جهت ايجاد تغييرات واقعي در زمينه تغذيه و حل مشكلات تغذيه اي موجود
20- بررسي راهكارهاي برطرف كردن موانع رعايت تغذيه سالم
21- بررسي راهكارهاي بهبود و تصحيح تغذيه بيمارستاني

اهم اولویت های پژوهشی مدیریت غذای استان:

اولویت های تحقیقاتی عمومی

  1. مقایسه میزان تهدید سلامتی در دو حالت استفاده از مواد نگهدارنده مطابق استانداردهای بین المللی با آلودگی های میکروبیولوژیک ناشی از عدم استفاده از نگهدارنده
  2. بررسی میزان تأثیر آلاینده های محیطی بر سلامت محصولات و نقش GMP در کاهش و حذف آن
  3. بررسی امکان تولید مغزی بستنی بدون استفاده از چربی های اشباع و فوق اشباع گیاهی بدون کاهش معنادار اسید چرب ترانس
  4. بررسی جایگزین های روغن پالم با اثر کاهشی بر روغن اشباع و بدون افزایش معنادار میزان چربی ترانس
  5. بررسی اثرات استفاده از سرکه صنعتی بر سلامتی
  6. بررسی میزان آلودگی رب گوجه فرنگی فله تولیدی استان به مایکوتوکسین شاخص تنازوئیک اسید
  7. بررسی تأثیر شست و شو و حرارت دهی بر کاهش باقیمانده سموم و نیترات محصولات خام کشاورزی
  8. مقایسه ایمنی و سلامت نان پخته شده به دو روش حرارت مستقیم و غیر مستقیم
  9. بررسی میزان تأثیر فرآیندهای حرارتی و انجمادی بر ارزش تغذیه ای مواد غذایی (نان ، شیر ، سبزیجات منجمد شده ، غذاهای سنتی مثل قورمه سبزی)
  10. بررسی میزان تهدید سلامت در صورت نگهداری مواد غذایی داغ و چرب در ظروف یکبار مصرف پلاستیکی
  11. مقایسه میزان خطر زایی برای سلامت نیتریت موجود در سوسیس و کالباس با نیتریت حاصل از نیترات میوه و سبزیجات
  12. بررسی میزان پایداری حرارتی آنتی بیوتیک های گوشت مرغ و هورمون های گوشت قرمز طی فرآیند پخت
  13. بررسی میزان و خطر زایی سلامتی ناشی از مهاجرت مونومرها از ظروف پلاستیکی به آب های معدنی، نوشابه، عرقیات و آبلیمو در شرایط دمایی و زمانی مختلف نگهداري

اولویت های تحقیقاتی در خصوص شناسایی آزمایشگاهی
  1. متد معتبر TLC شناسایی نوع و میزان رنگ در محصولات غذایی
  2. متد معتبر شناسایی میزان خمیر مرغ در محصولات گوشتی
  3. متد معتبر شناسایی دیوکسین های در محصولات غذایی شاخص سیمای ایمنی غذا
  4. متد معتبر شناسایی و تعیین مقدار گلوتن در فرآورده های نانوایی با ادعای کم و عاری از گلوتن
  5. متد شناسایی معتبر تشخیص سرکه صنعتی از سرکه تقطیری
  6. متد شناسایی معتبر تشخیص گلاب و آبلیمو سنتتیک (تقلبی)
  7. متد اندازه گیری میزان درصد سبوس در نان
  8. متد شناسایی فرآورده های ترا ریخته

 

عناوین طرح های پژوهشی واحد بهبود تغذیه جامعه، سال 1393

1- تعیین اثربخشی برنامه حمایتی زنان باردار مبتلاء به سوء تغذیه نیازمند بر وزن هنگام تولد نوزاد در استان فارس
2- تعیین اثربخشی برنامه آهن یاری دانش آموزان دختر مقاطع راهنمایی و دبیرستان بر پیشگیری از کم خونی فقرآهن استان فارس
3- بررسی الگوی مصرف روغن و نمک در افراد مبتلاء به بیماری های قلبی عروقی
4- بررسی ارتباط BMI و دور کمر با فشارخون در افراد مبتلاء به پرفشاری خون مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر شیراز
5- ارتباط بین اضافه وزن و چاقی با پرفشاری خون در افراد مبتلاء به پرفشاری خون مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی روستایی استان فارس
6- بررسی روند وزن گیری و ارتباط آن با نمایه توده بدنی قبل از بارداری در مادران بارداي

7- شیوع لاغری، اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان استان (به تفکیک شهر و روستا)
8- رابطه بین مصرف صبحانه و شیوع چاقی در دانش آموزان دبیرستانی
9- بررسی ارتباط بین امنیت غذایی و چاقی در خانوارهای استان فارس
10- تعیین ارتباط تولد نوزاد کم وزن با BMI قبل از بارداری مادر و وزن گیری حین بارداری
11- تعیین شیوع گواتر و شاخص میانه یدادرار در دانش آموزان 10 – 8 ساله و زنان باردار استان فارس
12- بررسی ارتباط مصرف فست فود و غذای خارج از منزل با چاقی در خانوارهای شهری و روستایی استان فارس
13- بررسی ارتباط الگوهای غذایی با سندرم متابولیک در افراد بزرگسال به تفکیک شهرستان های تحت پوشش استان فارس
14- تعیین ارتباط بلوغ زود رس با الگوی مصرف مواد غذایی در دختران دوران بلوغ شهر شیراز
15- تعیین آگاهی و عملکرد پزشکان خانواده  در زمینه تغذیه کودکان دچار اختلال رشد استان فارس
16- بررسی وضعیت مصرف صبحانه و میان وعده دانش آموزان مقطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان در مدرسه

 

 عناوین طرح های پژوهشی مرتبط با تغذیه بالینی معاونت درمان سال 1393 
1- بررسی آگاهی و نگرش در مورد نقش کارشناسان تغذیه بالینی در بیمارستان های دولتی و خصوصی شیراز
2- تعیین میزان شیوع سو تغذیه بیماران بستری در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز(در بدو ورود،حین بستری،هنگام ترخیص)
3- بررسی تاثیر حضور کارشناس تغذیه بالینی در راند بیماران بر طول مدت بستری،کاهش هزینه درمان و رضایتمندی بیماران


 
مركز تحقيقات تغذیه 
شیراز - خيابان ملاصدرا- خيابان خليلی - برج پژوهشی محمد رسول الله(ص) - طبقه دهم
ایمیل : nfsrc@sums.ac.ir
تلفن :
(داخلی 206) 36281638 -071، 36281407-071
شماره مستقيم مركز: 07136122206
 
فکس : 36281638-071